Livsberättelser

  • Vaknade 11:00 på morgonen, inget jobb, inget riktigt liv. Gick ner till porten och tände första jointen. Så har mitt liv sett ut de senaste 5 – 6 åren. En helt instängd människa som verkligen sket i alla problem och som inte visade några känslor alls. Blev häktad var tredje månad för att man jagade pengar på helt fel sätt. Sårade min familj så ofta som det gick fast man inte tänkte på det. Gömde sig bakom drogerna och allt samlades inom sig. En vän berättade om Dianovaprogrammet till mig så jag tog chansen och försökte göra programmet. När jag kom dit (centret utomlands) så kändes allt som nytt för mig eftersom jag aldrig gjort någon behandling förut. Gruppmöten, psykologmöten, vaknade klockan 07:00 varje dag och ha en planerad dag inför mig. Var lite jobbigt i början men efter ett tag så började jag öppna mig själv för psykologen och lite senare efter det också inför hela gruppen. Kändes jätteskönt eftersom jag aldrig gjort det förut och jag kunde nästan prata om vad som helst och fick råd och hjälp både av de intagna och de som arbetar där. Känns nästan som jag är en helt ny drogfri människa efter 6 månader. Så nu är jag tillbaka i Sverige och sköter alla mina saker med planering; gamla skulder, utbildning, körkort och bygga upp kärleken som man förstörde med familjen och flickvännen. Jag ser helt enkelt levnadssättet från en annan vinkel. Och det tackar jag Dianova för.

  • Jag är en kille med ett 28 årigt missbruk bakom mig. Vintern 2011 fick jag kontakt med Dianova. Har tidigare försökt med tolvsteg här i Sverige men det passade mig inte alls. Åkte till Dianova på Södermalm på ett informationsmöte och fick direkt ett bra intryck av upplägget på Dianovas behandling. Jag bestämde mig för att åka till deras center Cozzo i Italien. Det som jag i början upplevde som jobbigast var språket. Att inte kunna göra sig förstådd. Men som det mesta så ger sig sånt med tiden och ganska snabbt lärde jag mig Italienska. Den här resan har gett mig mitt liv tillbaka och jag har nu varit drogfri i 10 månader. Kom hem till Sverige efter 7 månader i behandling i Italien. Jag började direkt, med hjälp av personalen på Dianova, lägga upp en plan för framtiden. Allt från skuldsanering, interferonbehandling för min Hep C och bostadsproblem. Har fått en tro på mig själv och framtiden för första gången på 28 år.

  • Jag började använda droger när jag var 13. Jag har använt droger tills jag mötte Dianova 2010. De visade mig en väg att bli fri mina drogproblem. Jag åkte till Canada i 7 månader. Bodde där, följde reglerna och efter den perioden åkte jag tillbaka till Stockholm. Från juni 2011 bodde jag i Dianovas hus i Stockholm. Jag trodde aldrig att jag skulle komma så här långt innan jag stötte på Dianova för ett och ett halvt år sedan. Och jag trodde aldrig att det skulle vara så här länge. Jag kommer alltid vara väldigt tacksam och glad för hur Dianova har kunnat hjälpa mig. Jag kommer aldrig glömma det här. Jag är glad för att jag har fått tillbaka mitt liv. Jag kommer att leta efter jobb och hoppas att jag snart har ett eget ställe att bo på. En egen lägenhet. Jag vill tjäna mina egna pengar. Betala mina skatter och starta ett nytt liv. Dianovas program kommer att kunna hjälpa nästan vem som helst, det fungerade för mig! Det här var min första behandling och det är min sista för nu mår jag bra. Om jag hade vetat det hade jag kontaktat Dianova för länge sedan. Om du behöver hjälp så kontakta Dianova. Du kommer inte att ångra det.
  • Leo T, 50 år. Beroende av alkohol och cannabis. Har varit på Dianova Portugal i ca 14 månader: ”Jag började dricka på helgerna när jag var 20 år. I början drack jag bara på helgen men sedan blev det mer och mer, för jag mådde bättre när jag hade druckit. Sedan kunde jag inte sluta. Det var då som jag kom i kontakt med marijuana genom min storebror. Jag kände lättnad, lycka, ingen smärta. Tråkigt nog gjorde alkoholen mig mer social medan marijuanan gjorde mig blygare än jag egentligen var och jag började isolera mig hemma. Jag har försökt olika behandlingar i Sverige och i Belgien, men jag gjorde det bara för att göra familjen nöjd och för att socialen pressade mig till det. Den här gången var det jag som bad min socialsekreterare att jag skulle få komma till Dianova. Jag valde Portugal föra att de sa att de pratar engelska där. Jag är här på Dianova Portugal sedan nästan 14 månader och det har varit jätteviktig individuell psykoterapi och gruppterapi. Nu känner jag mig bekvämare både med mig själv och med andra. Jag känner att jag klarar av att ta itu med de svårigheter som livet kan föra med sig i framtiden. Jag skulle vilja säga till folk med beroendeproblem: sök hjälp och ta det på allvar – gör din behandling ärligt och med engagemang, gör ditt bästa!”